Stichting  de Alkmaarse Cuyperskerk

                       

 

Sint Laurentiuskerk

 

Nieuwsbrieven

Regelmatig worden er nieuwsbrieven betreffende activiteiten in de St. Laurentiuskerk verzonden per email aan geïnteresseerden. Wilt u ook een nieuwsbrief ontvangen ? Geef op de volgende link uw email-adres door onder vermelding.  Graag ontvang ik de nieuwsbrief


Home     -      contact

webdesigner: Kgr  -  gemaakt met     iWeb  

Nieuwsbrief van 6 september 2018

Muziek in de Laurentius in de maand september 2018 

Organist Gijs Boelen verrast met nooit gehoorde muziek

Alkmaar. – In de serie ‘Muziek in de Laurentius’ geeft de virtuoze organist Gijs Boelen het laatste zomerse concert van dit seizoen op het fraaie Pels-orgel van de Sint- Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68. Maandag 24 september, aanvang 20.00 uur. 

Gefascineerd door orgel en volksmuziek
Gijs Boelen werd op 5-jarige leeftijd gefascineerd door het orgel van de Grote of Sint Bavokerk in Haarlem. Na zijn muziekstudie aan het Amsterdams Conservatorium is Gijs zich sterker bewust geworden van zijn liefde voor volkscultuur en voor het zelf creëren van muziek. Daarnaast brengt hij graag muziek onder de aandacht die volgens hem ten onrechte onderbelicht is gebleven.
Spannend maar boeiend

Dit laat hij dan ook horen tijdens zijn concert op 24 september. Eigenlijk horen we alleen maar muziek die in Alkmaar nog niet eerder klonk. Een boeiende en in zekere zin spannende ervaring. Want wat Gijs mooi vindt, vind jij dat ook? Laat je verrassen! Het concert duurt niet langer dan een uur.
Indrukwekkend en schoon

Van de Letse componist Pēteris Vasks speelt Gijs het ‘Te Deum’ voor orgel, dat ontstond in het jaar 1991 toen Letland uit de USSR trad. Het werk is een indrukwekkende lofzang met een kort moment van bezinning als slot. Net als Vasks is Imants Zemzaris een componist uit Letland die zich toelegt op het schrijven van relatief eenvoudige muziek waarin schoonheidsbeleving centraal staat. Zemzaris’ meditatieve ‘pastorales voor een zomerfluit’ zijn een verzameling van korte delen, die samen een welluidende spanningsboog vormen. 
Van symfonische rock tot Vivaldi
Vanuit Letland vertrekt Gijs Boelen vervolgens naar Zweden. Van de volksmuzikant Gunnar Idenstam speelt hij ‘Katedralmusik’, een verzameling composities waarin Franse symfonische orgelmuziek wordt verweven met symfonische rock, een unieke combinatie!
Tenslotte speelt Gijs een eigen ‘Folksuite’ waarin zijn liefde voor volksmuziek uit Engeland en Keltische gebieden naar voren komt. Maar ook klanken à la Vivaldi waarin vogels met elkaar in dialoog gaan zijn in deze suite te horen. De verrichtingen van de organist zijn op een beeldscherm te zien. De toegang is € 8, inclusief een drankje na afloop. 
 
Kijk voor meer informatie op www.matthiaslaurentius.nl/concert-h-laurentius/